onsdag 15 april 2009

Indexfonder och aktivt förvaltade fonder

I en DN artikel så låter Hans Eriksson en "investeringskonsult", Niklas Lundberg, prata om hur bra aktiv förvaltning är jämfört med indexfonder. Jag, liksom andra bloggare, är skarpt skeptiskt!

E24:s Joel Dahlberg synar bankernas utbud i sömmarna. I boken "Bankbluffen" avslöjar han hur bankerna år efter år lurar fondspararna, med fagra löften, att sätta in sina surt förvärvade slantar i fonder som inte ger någon som helst avkastning men kostar desto mer i avgifter. Dahlberg i radio, P1, studio ett, den 18 oktober 2011.

Ska man välja någon fond aktivt, som betyder något bortom det rent monetära, kan man välja en fond med miljöprofil. Man kan/bör läsa på vilken "miljöprofil" som fonden står för.

Jan Bolmesson skriver i sin blogg den 30 maj 2015 om hur Nordeas ordförande, Björn Wahlroos, slingrar sig kring indexfonder. Björn Wahlroos, professor i nationalekonomi, är en av Nordeas största ägare (det var säkert därför han slingrande sig...). Wahlroos var med i SVT Nyhetsmorgon där han bland annat fick frågor om aktiefonder kontra indexfonder. Programledarna ska ha en eloge för sin intervjuteknik:

Det informeras numera, som tur är, att indexfonder är minst lika bra som aktiefonder i genomsnitt och att det bara är tur om någon då och då lyckas överträffa index. Se även nedanstående klipp från Svt:


Att vi blir lurade att tro på aktiefonder fördes även fram under diskussion/debatt i Almedalen den 30 juni 2015:

Inga kommentarer: