tisdag 4 september 2012

Mobilt bredband med 4G och router

Test av Tele2s 4G, Mobilt Bredband XL och Telenors och produkt Bredband Stor

Har testat Tele2s 4G, Mobilt Bredband XL och Telenors och produkt Bredband Stor. (Telia säger själva: "Vi har inte hängt med", mer 4G teknik). Först testades Tele2s 4G, Mobilt Bredband XL. Är överlag nöjd med pris och prestanda (både snabbare och billigare än ADSL+telefon). Det finns dock några frågetecken kvar. Speciellt om man jämför med Telenors paket som de kallar Bredband Stor. Mer telekominfo på www.telekomradgivarna.se.

Tele2 har två mobila bredbands paket med 4G router, en som de kallar Mobilt Bredband Large, och en som de kallar Mobilt Bredband XL:


Den router som ingår i Tele2 paketet en Huawei B593 4G router (bilder, manual):
Som man enligt test lätt kan kan logga in på (för att bl a läsa av hur mycket data överförs, mer om detta nedan):


Vi är alla intresserade av hur snabbt det trafiken går, vilket man kan göra med bredbandskollen.se. 30 Mbit/s upp och 22 Mbit/s, om man har routern i ett angränsande rum på ovanvåningen (långsammare om man mäter på bottenplanet och routern står en våning upp).:
Även om det i inom Tele2:s XL paket säger att man kan nå hastigheter upp till 80 Mbit/s så får 30 Mbit/s anses som godkänt (speciellt om man jämför med tråkiga ADSL ("smalband") lösningen i östra lund, som max kommer upp i 6 Mbit/s, ofta knappt 5 Mbit/s). Det är även av vikt att kolla svarstiden som ligger på mellan 40-50 ms med Tele2:s lösning. Får anses som ok (även om jag hört att äkta äkta bredband med fiber kommer ner till ca 2 ms!). Det går, som sagt, dock mycket långsammare om man befinner sig på bottenvåningen, när routern står på ovanvåningen. Det verkar som vissa enheter, t ex telefoner, klarar av att ta emot bättre än andra.

Olika 4G routrar har testats. 2011 skrev Idg om 4G tekniken. Tele2s B593 4G router är snabbast om datorn/telefonen är nära routern, men Telenors Dlink DWR-923 förlorar inte så mycket kraft, är lika snabb, när man är en bit bort från routern, enligt testets tredje sida.

Efter samtal med Niklas Strand på Tele2 den 4 sept 2012 var det möjligt att halvera Tele2s månadskostnad för mobilt bredband XL under första året (349kr/2). Och , lite senare, efter samtal med Simon Nilsson så fick vi även två gratismånader och med en antenn om jag inte hoppade av Tele2s XL paket

En nackdel med Tele2s 4G paket är att de stryper bredbandet när man kommit över en viss datamängd per månad. Även med deras "största" paket, XL, stryps trafiken väsentligt om man kommer över 80 GB under en månad. Förutom priset så avgör just det här med när bredbandet stryps vad som är lämplig produkt för oss. Vi "förbrukar" drygt 80 GB (10/4*31) per månad:


Nu när det är inte är fri snabb surf (upp till i alla fall 100 GB per månad) hos Tele2 tyckte jag först det var värt besväret att även testa Telenors och deras produkt Bredband Stor.


Telenors och deras produkt Bredband Stor

Jag har valt att även testa Telenors 4G router lösning. Det är lite lurigt att hitta Telenors router bredbands 4G lösning. Den presenteras under rubrik "hemmalösningar" på Telenors hemmasida (inte under fliken bredband!?). Telenor har nu en 4G "Maxi" kampanj Upp med hastighet ned med priset  med "fri" (upp till 100 GB per månad, mer om fritt 4G nedan) för 249 kr/månad:

Det Telenors 4G lösning med router som är intressant, produkten heter Bredband Stor.

Det Telenor kallar "fri" (snabb) surf, för deras produkt Bredband Stor, kan strypas när man passerat 100 GB under en månad, om man läser det finstilta:


Telenor har en Dlink DWR-923 router som kan uppgraderas:
Telenor har en en produkt som de kallar BredbandStor med hemtelefoni. Med denna produkt, enligt deras hemsida: kan vänner och familj nå er oavsett plats, ni slipper den fasta telefonens abonnemangsavgift och får även behålla ert tidigare nummer. Här har ni hela hemmet samlat i ett smidigt och portabelt paket:


Resultat av test av Telenors snabbhet gjord den 17 sept 2012 (gjord på samma sätt som med Tele2:s router ovan, routern i ett rum och datorn i ett angränsande rum):

Ta emot filer ok, och svarstiden ok (ungefär samma som Tele2), men att skicka data går väldigt trögt !? (vilket även resulterade i att det tog lång tid att genomföra själva testet). Inte så bra! Fick dock snabb hjälp av Telenors kundservice. När Daniel K bad mig ta bort en av två antenner så visade det sig att hastigheten ökade!?, vilket visade att det var fel på routern, enligt Daniel K.

Det bästa är nu att ångra köpet (skicka tillbaka routern) och beställa på nytt. Den 18 sept ångrade (på grund av tekniskt fel på routern) jag köpet av 4G router från Telenor, samtidigt beställde jag en ny router (skulle nu få fem kostnadsfria månader i stället som brukligt tre kostnadsfria månader).

Den 20 september fick jag ett kvitto från Telenor på "Priv BB Stor Hemtfn fp 24" (där fp står för fast pris, mer om detta nedan) och ett nytt SIM-kort till bredbandet (telefonnummer 0766-006157)?!. Men detta SIM-kort kom ju med routern förra gången jag beställde! Varför skickas det nu ut i förtid?

När jag ringer Telenor den 20 sept så säger de att jag fått en hemtelefoni med "fast pris"!!? och det ska jag ju inte ha (eftersom vi bara beräknas ringa med hemtelefonen ungefär 3 ggr per månad). Hur kunde jag få en annan produkt andra gången jag beställde? När jag talar med Rostam på Telenor den 20 sept ska de undersöka om de kan "stoppa" den nya produkten med fast pris!? Det visade sig även att de inte har någon beställning på en ny router, utan de hade bara lagt in en order på ett nytt SIM kort där det är knutet ett fastpris!? Jag hade den 18 sept blivit lovad 3+2 betalningsfria månader (dvs två extra betalningsfria månader, som nu helt fallit bort!) när jag gjorde min andra beställning av router. När jag la en beställning en tredje gång, den 20 sept, skulle jag få 3+3 betalningsfria månader, enl Rostam.

Den 26 september fick jag tre brev från Telenor. Ett tack och hej (rörande första uppsagda abonnemanget). Ett rörande autogiroinbetalningar! (innan jag fått routern, och när jag har sex betalningsfria månader!). Ett "Välkommen till Telenor", rörande nya telefonnumret (0766-00 8186).

Den 4 oktober skickades första Telenor routern tillbaka och jag kunde hämta den nya Telenor routern. Nu, den 11 okt, har denna router testats under en vecka. Kanske inga större skillnader mot Tele2 routern, men jag tycker nog att den för har något sämre räckvidd än Tele2 routern, och jag tycker nog att den förlorar kontakten med routern lite då och då, speciellt om man har lite "längre ifrån" routern, och hastigheten är något lägre för Telenor routern knappt 20Mbit/sek, jämfört med drygt 20 Mbit/sek för Tele2 routern. En fördel med Telenor är att de inte stryper hastigheten så snabbt som Tele2, enligt ovan. Vi får se vilken lösning vi väljer nästa vecka...

Telenors "hemtelefoni" fungerar på så sätt att telefonen kopplas direkt in i routern. Enligt telefonsamtal med Telenor den 18 sept ska hemtelefonin börja fungera fredag den 21 september.Det tog dock ändå in i december innan vi fick över vårt gamla nummer till Telenor. Vi blev i november lovade att få en gratismånad (fast avgift är 20 kr/månad). När nu faktura kom den 21 dec 2012 så var dock ändå kostnad för telefonen + avgift för pappersfaktura 29 kr. (som vi också avsagt oss).

I maj/juni 2015 höjer Telenor priset för "Fri surf i 4G" till 449 kr/månad (är det så att man inte vill, eller kan, ha fri (drygt 100 GB per månad) via 4G?):

Den 24 juni 2015 ringde jag Telenor (020-22 22 22) och berättade att vi tvingas starta om routern varje dag (blev återigen medveten om att uppkopplingen när jag (försökte) titta på denna film, som jag hela tiden fick starta om...). Berättade att jag har en Dlink DWR-923 router. De nämnde som hastigast att den kan uppgraderas (men sen kom vi inte vidare på detta spår), utan vi kom in på spåret att ändra inställningar för "radio konfigurationen". Man går in i routern via http://192.168.0.1/ och ändrade inställningar för vilken frekvens som 4G-routern ska arbeta på. Man går in på "Internet" (jordglobssymbolen) och klickar på: "Radio configuration". Väljer sedan 4G som "radio mode", och radio frekvens: 2600 Hz:


Jag skulle testa detta ett tag och sedan även testa (om inte 2600 Hz fungerar) 900 Hz. Den 28 juni gick jag tillbaka till "Auto" radio frequency:Senare ringde jag upp Telenor igen och fick då (på nytt) uppmaningen att man/jag kan uppgradera min Dlink DWR-923 4G-router. Och som det står här så kan man först uppgradera routersystemet (med en ung 23 MB stor gui-fil):


Därefter kan även "4G-modulen" uppgraderas (med en ung 13 MB stor tgz-fil):


Vidare fick jag tipset att man kan skruva bort högra (den som är över lamporna) antennen, eftersom de har upptäckt att antennerna kan störa ut varandra...!?


Den 24 dec 2015 var jag på nytt i kontakt med Telenors mobila bredbandssupport. Vi talade då en hel del om den svaga Wi-Fi-signalstyrkan:
Nu blev det först en D-link DIR860L "Wireless AC 1200 Dual Band Gigant Clout Router".

Inga kommentarer: