onsdag 8 april 2009

Mikrobloggar (som www.bloggy.se och www.twitter.com )

För att sätta mig in i den senaste tekniken och det senaste social fenomenet mikroblogg har jag tittat på två mikrobloggar www.bloggy.se och www.twitter.com . Bloggy är en svensk mikrobloggprodukt. Det är möjligt att se mikrobloggning som ett komplement, som en "marknadsföringsplattform", till "vanlig" bloggning, eftersom rubriken och första delen (140 tecken) kan automatiskt föras över från din blogg till din mikroblogg på Bloggy.se, med hjälp av så kallade feeds eller rss teknik. Där, på mikrobloggen, är det lättare för mobila människor att följa bloggarens tankar. De läsare bloggaren har ser på mikrobloggen att han skrivet något nytt. Fångar bloggaren sin läsare så kan läsaren lätt klicka vidare till ursprungliga, "långa", bloggen. Det går även att via mobilen på ett smidigt sätt SMS:a in inlägg som ska in i Bloggy.se.Som illustrerande exempel har jag valt att titta på hur en profil som Annika Lantz i P1 har valt att mikroblogga i de båda systemen Bloggy.se och Twitter.com. Därefter ska jag visa på hur inlägg i bloggy.se, som man kan se på Annika Lantzs båda mikrobloggar, automatiskt kan föras över till twitter.com. På twitter.com som är världsomspännande mikroblogg finns kända USA profiler, mer om detta nedan.
Bloggy.se
På www.Bloggy.se har Annika Lantz 473 (090408) följeslagare på:
(Min testsida är blygsammare http://kentlundgren.bloggy.se/)
Twitter.com
Annika Lantz har 2641 (090408) följeslagare på twitter: http://twitter.com/annika_lantz/
Algore på http://twitter.com/algore har 506731 som följer honom. Ett komplement till hans blogghemsida http://blog.algore.com/. Barack Obama på http://twitter.com/BarackObama har 739187 som följer honom. Och Barack följer 619888 personer på Twitter?? Obama har även en vanlig hemsida på www.barackobama.com.

För oss som vill följa klimatförändringarna, de politiska förändringarna finns: http://twitter.com/ClimateProject. Även P3Nyheter har en twitter-mikroblogg på: http://twitter.com/P3Nyheter. Svenska Dagbladets ledarsida twittrar på: http://twitter.com/SvDledare
(Min testsida är blygsammare http://twitter.com/kentlundgren).
Det är möjligt att automatiskt föra över inlägg från Bloggy till Twitter.
Här lite information om olika twitter klienter.
Slutligen, här finns en sida som lär dig både blogga och mikroblogga.

1 kommentar:

Jonas sa...

Välkommen till Bloggy!